Exotické jazyky táhnou

Praha, 6.12.2006

Zájem o exotické jazyky, jako je čínština či arabština, stále roste. Důvodem pro studium takových jazyků jsou zejména cestovatelské ambice, aktuální politická a ekonomická situace a v neposlední řadě také to, že studium „exotiky“ je prostě „in“.

Exotické jazyky jako čínština či arabština jsou stále žádanější. Jazyková škola Tutor nabízí kurzy čínštiny již déle než rok a zájem o ně stále stoupá. „Začínali jsme s jedním kurzem v Brně a pro příští semestr již máme vypsáno 5 kurzů v Praze, Brně a Ostravě,“ říká Vítězslav Bican, produktový manažer společnosti Tutor. Studenty, kteří kurzy čínštiny navštěvují, jazyk opravdu baví, jsou vytrvalí a ve studiu jazyka zpravidla pokračují dál.

Motivací pro studium čínštiny je většinou touha tuto zemi navštívit, a jak říká jedna ze studentek Dana Kaprasová, „také ekonomický potenciál Číny – to, že má budoucnost“. Pokud jde o samotné studium jazyka, je podle studentky Dany velmi těžké, ale zároveň vtipné. Zajímavé například je, že Číňané mluví pouze v infinitivech, v podstatě nemají časy, ale zato mluví ve čtyřech tónech. „Je to skoro, jako když zpíváme,“ říká.

Na základě poptávky studentů připravil Tutor na příští semestr další exotickou nabídku, jako je výuka arabštiny či hebrejštiny. Zdá se, že zájem o arabštinu je způsoben hlavně politickou situací v posledních letech. Nezanedbatelnou úlohu hraje také fakt, že studium tohoto jazyka je prostě „in“.