Lucie Štěrbová /

Určitě tuhle „urban legend“ znáte: To kdysi byla jedním z témat maturitního slohu úvaha točící se kolem otázky „Co je to odvaha“. Jeden z maturantů prý do papírů vepsal jen prostou větu „Tohle je odvaha“ a výtvor odevzdal… V některých variacích dostal jedničku, v jiných naopak pohořel. Abyste letos nepohořeli vy, máme pro vás last minute rady, na co si dát pozor.

I když nejste rozený Shakespeare a psaní není vaše silná stránka, maturitní písemka se dá zvládnout v pohodě. Chce to jen vybrat správný útvar, pohlídat si všechny jeho náležitosti a nedělat zbytečné chyby.

Na úvod rychlé shrnutí, co vás 11. dubna vlastně čeká. Na rozdíl od předchozích let si letos budete vybírat „jen“ ze 6 témat. Loňští maturanti ještě vybírali z 10. Více možností ale neznamenalo výhodu. Naopak. Někteří tak dlouho vybírali, až přebrali… Zúžení na 6 témat je podle učitelů jednoznačně ku prospěchu.

Vybráno musíte mít po 20 minutách. Pak už téma nesmíte změnit. Pokud si stihnete vybrat dřív, můžete v první dvacetiminutovce pracovat na osnově, připravit si poznámky, strukturu… Samotnou práci ale můžete začít psát až poté. A máte na ni 90 minut.

Čitelně a modře

Jasně, tohle je drobnost. Nicméně drobnost, která vás může těsně před slohovkou rozhodit. Takže: Vezměte si s sebou modrou nebo černou PROPISKU. Zapomeňte na plnicí pera, tužky, fixky… Písemku pište čitelně. Protože jen to, co je čitelné, je hodnocené. A snad nejdůležitější rada: Rozlišujte velká a malá písmena! Za text, ve kterém není jasné, jaké písmenko je velké a jaké malé, jdou body dolů.

Pozor na rozsah

Spodní hranice je stanovená na 250 slov. Ano, počítají se všechny slovní druhy, tedy i spojky, předložky, zájmena… Nezdržujte se při psaní přepočítáváním. Použijte jednoduchou pomůcku: 250 slov odpovídá zhruba 25-30 řádkům rukou psaného textu.

Čtěte pozorně

Opět nejde o žádnou hraběcí radu, ale tip, který vychází ze zadání loňské slohovky a následných komentářů od maturantů. Nenechte se vyděsit poměrně dlouhým zadáním. Některé z úkolů totiž doprovázejí poměrně dlouhé „uvozovací“ texty.

Někdy je potřeba je rozvést a navázat vlastním textem tam, kde „vzorový“ text končí. Jindy vám má sloužit jen jako vzor. V dalších případech se studenti měli „jen“ volně inspirovat, nebo si pro charakteristiku vybrat jen jednu z v textu zmíněných literárních postav… Abyste neudělali zbytečnou chybu, způsob zpracování si přečtěte raději několikrát.

Škoda gramatických chyb

I na gramatice, celkem logicky, záleží. Vy ale naštěstí můžete mít na lavici Pravidla českého pravopisu. A ta klidně používat. Nezapomeňte je doma! Škola má povinnost zajistit do třídy JEDEN výtisk. Předpokládáme, že jich bude k dispozici víc, ale… jeden nikdy neví, jak se dohlížející pedagog vyspí, že? ?

Jaký útvar, takové formální náležitosti

Charakteristika literární postavy, vypravování s prvky sci-fi, fejeton o profesních stereotypech, popis Ladova obrázku nebo úřední dopis. To jsou některé z útvarů, které se ve slohovce objevily loni. Ať už sáhnete po kterémkoli, sepište si (ideálně už v první dvacetiminutovce) „seznam všech povinných prvků“. Tedy patřičných formálních požadavků, které se s daným útvarem pojí.

Je škoda přijít o body kvůli tomu, že u úředního dopisu zapomenete na oslovení a patřičné rozloučení nebo u novinové zprávy vynecháte titulek. Doporučujeme nespoléhat na intuici, ale naopak si formální náležitosti nejčastějších slohových útvarů ještě oprášit. Zabere to pár desítek minut.

A teď už jen „tfuj tfuj tfuj“ pro štěstí a 11. dubna při výběru tématu šťastnou ruku ?.