Lucie Štěrbová /

Buďte oporou svého dítěte v době, kdy ho čeká jedna z prvních velkých životních výzev – zvládnout přijímací zkoušky a dostat se na dobrou střední školu nebo gymnázium.  Až si přečtete náš článek, budete mít přehled o tom, co váš čeká a vaše ratolest se může soustředit jen a jen na učení.

Zapište si do kalendáře

  • 31. 1. 2019 – Poslední termín pro zveřejnění struktury přijímacích zkoušek jednotlivých škol
  • 1. 3. 2019 – Poslední termín pro podání přihlášek
  • 12. a 15. 4. 2019 – 1. a 2. řádný termín na čtyřleté obory
  • 16. a 17. 4. 2019 – 1. a 2. řádný termín na víceletá gymnázia
  • 1. polovina května – zatím nestanovené náhradní termíny

Pozor, tyto termíny platí jen pro standardní střední školy a gymnázia. Konzervatoře a další školy, kam se jednotné přijímací zkoušky nedělají, mají svůj vlastní jízdní řád, viz jejich internetové stránky.

I letos můžete podat jen 2 přihlášky

Neoblíbené omezení bude platit i příští školní rok, takže doporučujeme si svou volbu dobře promyslet. Pokud máte v hledáčku jen jednu školu, zvolte si také náhradní „plán B“. V prvním kole můžete podat přihlášku na dvě různé školy, anebo na dva různé obory na jedné škole.

Teprve když to napoprvé nevyjde, v druhém a dalších kolech smíte podat přihlášek, kolik chcete. Problém je ale v tom, že střední školy druhé kolo vypisovat nemusejí. Třeba proto, že o ně je velký zájem už v prvním kole a bez problémů tak zaplní celou kapacitu.

Jak přihlášku podat? Stáhněte si ji ze stránek Cermatu, vyplňte a pěkně postaru pošlete doporučeně poštou. Nebo pokud máte školu za rohem, klidně přihlášku přineste osobně. Bylo by jistě fajn, kdyby se dala podat i online, oficiálně to ale bohužel nebude možné ani v roce 2019.

Máte doma i budoucího maturanta? Máme pro vás mýty a fakta o státní maturitě z češtiny.

Z čeho se zkoušky skládají

V prvním kole tvoří jednotné přijímací zkoušky řízené Cermatem minimálně 60 % z celkového výsledku (výjimkou jsou sportovní gymnázia, tam je to 40 %). Zároveň si školy mohou přidat vlastní část zkoušek, např. cizí jazyk na jazykových gymnáziích. Podrobnosti najdete na webu jednotlivých škol.

Jednotná zkouška má dvě části:

  • Český jazyk a literatura (60minutový test) – Připravte především na zaškrtávací otázky s jednou správnou variantou, ale i na otevřené, „vypisovací“ otázky. Oblíbeným úkolem je např. najít a opravit chybu ve větě.
  • Matematika (70minutový test) – Tady je tipování většinou na nic. Kromě výsledku je totiž potřeba mít správně i postup. Na řešení musejí děti přijít samy bez kalkulačky a tabulek, jen s psacími a rýsovacími potřebami.

Myslíte si, že vaše dítě není „studijní typ“? Dejte mu přečíst 9 zlepšováků, aby mu učení šlo lépe do hlavy.

V obou částech platí, že když nevíte, vždy se vyplatí to aspoň zkusit. Za špatnou odpověď žádné body neztratíte. Roli může hrát i prospěch a aktivita dítěte na základní škole. Za samé jedničky, úspěchy na školních olympiádách a projektech se dají získat body navíc.


Na jednotnou přijímací zkoušku jsou potřeba jen vědomosti, tužka a papír. Na matematiku není dovolená kalkulačka, maximálně rýsovací potřeby.


A co když to nevyjde?

Může se stát, že přes všechnu snahu vaše dítě skončí u přijímaček pod čarou. Je to smůla, pořád se s tím dá ale něco dělat. Buďto zkusit v příštím kole (pokud ho škola vypíše) nebo podat odvolání do 3 pracovních dnů od doručení rozhodnutí o nepřijetí.

Na odvolání neexistuje žádný formulář ani šablona, musí ale obsahovat důležité údaje (jméno žáka, název školy, název oboru, podpisy zákonného zástupce a žáka) a hlavně důvody, proč s rozhodnutím nesouhlasíte. Adresátem odvolání je pak ředitel dané střední školy.


Vaše dítě stále váhá, jakým směrem se dát? Přijďte s ním na veletrh středních škol a určitě si rozšíříte obzory.


Tudy dál

Maximální šanci na úspěch budete mít, když si vyberete správnou školu a nepodceníte přípravu. K tomu by vám mohlo pomoct, když si proklikáte tyto odkazy:

  • Termíny veletrhů středních škol – Nemáte doma zatím jasno, kam přihlášku vlastně podat? Jasno si můžete udělat na veletrzích, kterých se koná několik v každém kraji.
  • Přípravné kurzy od Tutoru – jestli opravdu nechcete nic nechat náhodě, vsaďte na profi přípravu, která pokryje všechny části, které se v přijímačkách mohou objevit.
  • Web Cermatu s testy z předchozích let – Jen si doma vyzkoušejte, jak byste dopadli letos. Tady se ukáže holá pravda. Zároveň tu nejdete i všechny důležité informace o jednotných přijímacích zkouškách.