Lucie Štěrbová /

Tohle se holt stává… Zatímco vaši spolužáci na konci školního roku bouřlivě slavili úspěšnou maturitu, před vámi byla vyhlídka zářijového opravného termínu. A tahle v červnu ještě vzdálená představa začíná nabírat konkrétní obrysy. Jak se tedy připravit, aby to v září klaplo?

Jen pro pořádek: Zářijový opravný termín se vás týká jen v případě, že jste si k němu podali nejpozději 25. června přihlášku. Pokud se tak nestalo, další šanci budete mít až na jaře 2019 (a přihlášku si musíte podat nejpozději na začátku prosince 2018).

Praktické informace o opravném termínu

Při opravném termínu opakujete jen tu čast/ty části státní maturity, které jste nezvládli. Pokud vám tedy nevyšel didaktický test z českého jazyka a literatury a zároveň didaktický test z angličtiny, skládáte opravné zkoušky jen z těchto částí a nečeká vás žádná ústní část.

Dopředu si také zjistěte, kde budete zkoušky skládat. Podzimní náhradní, opravné a dílčí zkoušky se konají na takzvaných spádových školách (a nemusí to být právě vaše „domovská“ střední), ústní zkoušky vždycky skládáte na „domácím hřišti”, tedy na škole, kde jste studovali.

5Z bojového plánu

 

Začněte

Pokud jste si dopřáli prázdniny, tak pozor: Teď už je čas zabrat a pustit se do učení. Opravné termíny ministerstvo školství totiž stanovilo na 3. až 7. září. Nemusíte nutně ležet v učení od rána do noci, ale vaše příprava by měla mít jasný řád, rozvrh a vy byste měli mít vůli v srpnu odmítat návrhy na vícedenní výlety a dovolené.

Jak je to s učením v době prázdnin? Přečtěte si článek: Učení zakázáno! Prázdniny patří odpočinku, nebo… ne?


Pokud jste si v červenci dopřáli zasloužené volno, je právě teď nejvyšší čas přepnout na vyšší rychlostní stupeň.


Zaměřte se na slabá místa

Projděte si pečlivě ještě jednou, v čem jste chybovali. Pokud jste v didaktickém testu povětšinou uspěli v otázkách z historie literatury, ale problémy vám dělaly dotazy týkající se literární teorie, zaměřte se na ni. Zároveň si ale i tu historii zopakujte, protože ta v testu samozřejmě bude taky.

Aby učení nebylo mučením, přečtěte si Největší zabijáci (efektivního) učení: Hudba, čokoláda, lepek ale i příííliš kafe

Zapojte odborníky

Domluvte si doučování, nebo ještě lépe: Přihlaste se do kurzů, které vás na opravný termín připraví. U Tutoru startují v polovině srpna a připravíme vás v nich na didaktické testy z češtiny, angličtiny, ale i na matematiku. Lektor, který má často zkušenosti z druhé strany potítka, přesně ví, na co se zaměřit. Prozradí vám časté chytáky a záludnosti, probere s vámi slabá místa i to, jak je odstranit.

Navíc se nemusíte stresovat dohledáváním a sháněním správných materiálů – všechny studijní materiály, testy, otázky dostanete od nás.

Mimochodem, 99 % našich studentů, kteří prošli přípravným kurzem, maturitu zvládlo. Mrkněte na přehled všech kurzů pro opravnou maturitu a přihlaste se k nám!

Zkuste testy

Nejlepším způsobem, jak se připravit na didaktické testy je… pravidelně vyplňování didaktický testů. Jak prosté, milý Watsone ;). Během přípravy si testy vyplňujte i na čas a průběžně vyhodnocujte, jestli stíháte a které otázky vás stojí nejvíce cenných minut. A podle toho případně upravte “strategii”.

Ostatně, testování nanečisto je důležitou součástí i našich přípravných kurzů na opravné maturity. Studenti tak před ostrou zkouškou vědí, jaké typy otázek můžou čekat a mají i představu o jejich náročnosti, časové i mentální.

I tohle by vám mohlo pomoci ve studiu: Sova, nebo skřivan? Přizpůsobte styl učení svému biorytmu

 


Zkoušet si testy není špatná taktika. „Do krve” se vám dostanou konkrétní typy úloh. A vy zjistíte, na které z nich se při přípravě zaměřit.


Zapomeňte na stres

Jasně, opravná zkouška není nic, co by člověk podstupoval rád a dobrovolně. Myslete ale na to, že stres je pro váš mozek brzda a ničemu nepomůže. Myslete pozitivně! Pokud se vám opravný termín vydaří (a před létem jste úspěšně zvládli přijímačky), na většině vysokých škol stíháte zápis ke studiu a s ním spojené dodání maturitního vysvědčení. Takže si v říjnu můžete začít užívat vysokoškolského života :)!