Monika Trojanová /

Všeobecný přehled vám může zachránit krk nejen u maturity. Učitelé totiž oceňují, když studenti tupě “nepapouškují” naučené fráze, ale dokážou spojovat informace do souvislostí. Kupodivu vám k tomu pomůže aktuální zpravodajství nebo třeba Facebook.

Pokud umíte přemýšlet kriticky a spojovat si informace dohromady, máte obrovský náskok před ostatními. Všeobecný přehled vám nažene body na přijímačkách, ale také vám ulehčí učení. Nové znalosti navážete na to, co už znáte, takže vám potom dává učení smysl a snadno leze do hlavy. A co víc, jen tak z ní nevykouří!

 

Hledejte souvislosti

 

Proto se nezavírejte před světem jen proto, že brzo maturujete. Naopak sledujte různé typy médií nebo informace na sociálních sítí. Pozor, nepleťte si učení s prokrastinací! Strávit každý den hodiny na Facebooku vám nijak nepomůže.

 

Zkuste ale přijít na způsob, jak aktuální dění souvisí s tématy, která se právě učíte. Pokud šprtáte dějepis a ve zprávách narazíte na téma očkování, zaměřte se na epidemie nemocí ve světové historii. Nebo když čtete knížku, zjistěte si, v jakém století žil její spisovatel a jaké podmínky tehdy panovaly. A když se ve zprávách zmíní město Canberra, zapátrejte, proč je hlavním městem Austrálie namísto mnohem známějšího Sydney.

 

Nevěřte všemu, co najdete

 

Obsah médií si vždy pečlivě vybírejte. Zkoušejte různé zdroje, abyste neměli jednostranný pohled na věc. Doporučujeme začít například s rozhovory DVTV, kde si najdete zajímavé podněty pro vaše studium.

 

Ať už informace získáte kdekoliv, nikdy je neberte jako fakt. Na internetu najdete spoustu bludů, proto se všechny texty snažte číst kriticky. Co vám na nich nesedí? S čím autor nepočítá a co úplně vynechal? Proč asi přemýšlí tak, jak přemýšlí?

 

Googlete k informacím další zdroje. Zkuste najít i opačné názory a pak si vytvořte svůj vlastní.

 

Pokud máte příležitost, diskutujte také s lidmi kolem sebe a buďte otevření jejich názorům. Mohou vás obohatit a kdo ví, třeba i posloužit jako argument u maturity.