Jana Pučová /

Budoucnost je vždy nejistá. Nikdo s přesností nemůže vědět, „co bude zítra“, natož co bude za pár let. Jisté je však to, že se blíží velká vlna robotizace. V Číně se dodávka průmyslových robotů za poslední rok zvýšila téměř o 27 %. Podle Mezinárodní federace robotiky se uvedené množství bude stále zvyšovat. Další vlna robotizace se podle odborníků blíží i do Česka.

Co je to robotizace?

Robotizace je proces, při kterém je lidský faktor nahrazován průmyslovými roboty. Důsledkem automatizace výroby je zefektivnění výroby, zrychlení a zároveň zlevnění procesu výroby. Roboty se hodí snad do všech průmyslových odvětví. Jednoznačně nejvíce robotů se používá v automobilovém průmyslu. Své uplatnění však stále častěji nacházejí také v potravinářství.

Made in China 2025

Čínský plán rozvoje zpracovatelského průmyslu s názvem Made in China 2025 přestavuje robotizaci jako jednu ze svých priorit. Číňané chtějí roboty nejen instalovat, ale také sami vyrábět. V plánu je vyrobit 100 tisíc robotů ročně do roku 2020. S tím souvisí také záměr zvýšit podíl nákupu robotů od čínských výrobců v roce 2020 na 50 %, přičemž minulý rok to bylo 31 %.

Připraví nás roboti o práci?

Přestože průmysl v České Republice už zasáhla velká vlna robotizace v letech 2010 – 2015 (tehdy byl meziroční nárůst robotů 40 procent), lze další vlnu brzy očekávat. Stále více expertů se zabývá dopadem automatizace na trh práce. Kteří lidé si budou muset hledat nové zaměstnání? Odborníci se domnívají, že v ohrožení není zdaleka jen nízkokvalifikovaná a špatně placená pracovní síla (například řidiči pracující v dolech). Podle předpovědi Citigroup může během následujících deseti let zaniknout třetina pracovních míst v bankovnictví.

Použité zdroje informací:
1. https://factoryautomation.cz/
2. https://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/cinsky-prumysl-zacal-masivne-nasazovat-roboty-nova-vlna-automatizace-zrejme-ceka-i-cesko-1336910
3. https://archiv.ihned.cz/c1-65677790-roboti-nahrazuji-delniky-a-snizuji-mzdy-ukazala-poprve-studie