Lucie Štěrbová /

Zařadili jste na seznam předsevzetí i odpoutání se od sociálních sítí? Chválíme, ale… udělejte výjimku a vezměte na milost následujících 5 účtů ?. Naučíte se díky nim zdravě vařit, správně cvičit, efektivně pracovat a tak nějak se ze všeho víc radovat. A to není zase tak málo, co říkáte?

Češi jsou na Instagramu oproti jiným národům nadprůměrně aktivní. Více postujeme, více reagujeme na příspěvky a sledujeme více účtů. Často na něm ale také „zabíjíme“ mnohem více času, než je zdrávo. Přitom stačí sledovat „správné účty“ a z „instáčku“ může být nekonečný zdroj pozitivní inspirace.

Takže… tyto instagramové účty sledujte, když…
… to myslíte vážně se zdravým jídelníčkem
Že jsou Češi nejnezdravější národ světa? Dokud profil fit.recepty sleduje více Čechů než oficiální profil Justina Biebera, není to s námi tak špatné…
Profil fit.recepty je největším českým „skladištěm“ receptů s přídomky vegetariánský, veganský, bez lepku, bez laktózy, bez cukru, paleo, případně raw. Každý příspěvek je de facto kartou s receptem. Najdete tu soupis všech surovin (na začátku vás čeká nálet na nejbližší bio prodejnu, s tím počítejte) a pak podrobný návod, jak zdravou dobrotu spáchat.
Na předsevzetí není nikdy pozdě. Začít můžete… třeba hned! Tentokrát už to vyjde! Předsevzetí se dají dodržet, když víte jak na to

… toužíte sbalit kufry a vyrazit za poznáváním cizích zemí
Cestovatelských profilů jsou na Instagramu tisíce. My doporučujeme profil Mikko Lagerstedta. Ten představuje krásy severu a tisíc a jednu podobu noční oblohy i polární záře.
Zapomenout nesmíme ani na Čecha trvale žijícího v Londýně – Jiřího Šiftáře. Na Instagramu ho najdete pod přezdívkou Jeera. S více než čtvrt milionem sledujících patří mezi top „české“ účty. Na fotografiích střídá se střídá třeba Londýn s Marokem. A Maroko pak zase třeba s Niagarskými vodopády. A chuť sbalit do baťůžku pár věcí a vyrazit na cesty je větší a větší…
Cestování s příručákem: Poradíme, jak si sbalit tak, aby si kontrola ani neškrtla

… potřebujete nakopnout a motivovat
Máte knihovničku plnou „chytrých motivačních manažerských“ knížek, ale nedokážete se dokopat k jejich přečtení? Zvolte „instantní“ podobu téhle formy motivace. Profil Before 5 am nabízí každé ráno tipy, jak na sobě makat a nakopnout kariéru. Nenechte se odradit jednoduchým vizuálem, autor Joe Duncan své myšlenky, postřehy, rady a tipy podrobně rozvádí v komentářích. Anglicky. Takže si ještě vylepšíte angličtinu. A mimochodem – podle tohoto chlapíka ti nejúspěšnější vstávají velmi VELMI brzo ?.
Inspirací a motivací je rozhodně i profil Richarda Bransona. To kdyby vás zajímalo, jak vypadá život člověka, který je synonymem úspěchu.

… se chcete začít hýbat
Na profi úrovni se věnovala sportovnímu aerobicu, závodně hraje squash, věnuje se fitness a perfektně vypadá. Seznamte se, Eva Havelková. Co na první pohled vypadá „jen“ jako sbírka fotek perfektně vyrýsované blondýny, na ten druhý ukrývá spoustu rad a tipů, jak přistupovat (nejen) k pohybu.
Připravte se na krátká a na vysoké úrovni natáčená videa a na texty delší, než bývá na Instagramu zvykem. Najdete v nich ale spoustu detailních informací o tom, jak správně cviky provádět, jak často a na co si dát pozor. A taky se připravte na to, že téhle holčině budete její život asi i dost závidět ?.

… se chcete naučit fotit od profíků
Ok, podrobný návod, jak na to, na profilu fotografa Scotta Borrera nenajdete. Co tam ale najdete určitě – pořádnou dávku inspirace. Neobyčejné snímky zdánlivě obyčejných věcí tady střídají fotky ikonických staveb a přírodních krás. Často doplněné delším textem.
Scottovi, který od roku 2013 dokonce fotí pro Nike, někteří vyčítají, že na Instagram přidává i profi fotky, které nejsou o mobilu a několika filtrech, ale o mnoha a mnoha hodinách strávených v Photoshopu. Ale… kouká se na ně krásně, ne že ne.

Tak co? Inspirovali jsme vás? Dáváte-li přednost offline formě motivace, mrkněte na seznam 5 knížek, co vás profesně nakopnou.