Jana Pučová /

Většina z vás už jistě slyšela o kryptoměnách, tedy decentralizovaných digitálních měnách, nebo alespoň o bitcoinu, což je úplně první a zároveň zatím nejrozšířenější kryptoměna. Používání bitcoinu se začíná šířit po celém světě a výjimkou není ani Česká republika. Dokonce se dá říct, že co se bitcoinu týče, patříme mezi nejaktivnější země.

Jak bitcoin snadno získat?

Nejsnadnější způsob, jak bitcoinovou měnu získat, je nákup za hotovost. V České republice k tomu slouží tzv. bitcoinmaty. Stačí si na mapě bitcoinmatů jen vybrat nejbližší místo a můžete nakupovat. Další možností je nákup bitcoinů v síti více než 250 trafik GECO. Podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy investují do bitcoinů řádově desetitisíce Čechů.

Česká republika na bitcoinovém poli

Mnohem složitější variantou získání bitcoinů je tzv. těžba, což je poměrně složitý proces. Postavení České republiky na bitcoinovém poli je velice důležité. V ČR například vznikl první společný bitcoinový „těžební důl“ – Slush pool, dále je tu výrobce první fyzické hardwarové peněženky Trezor a také významný výrobce bitcoinových bankomatů General Bytes.

Kde lze bitcoin utratit?

S rostoucím zájmem o bitcoin přibývá i počet míst, kde se jimi dá platit. Jejich počet je v České republice dokonce vyšší než například v Londýně nebo v Paříži. Seznam některých míst, kde můžete bitcoiny platit, najdete na webu Coinmap.org. Podle této mapy se počet míst v České republice, která akceptují platbu v bitcoinech, blíží dvěma stovkám. Pokud si jednotlivá místa rozkliknete, zjistíte, že se nejčastěji jedná o kavárny a restaurace. Mezi další místa patří nejrůznější firmy, trafiky nebo penziony.

Nově můžete bitcoinem platit i na Alza.cz!

Letos v květnu navíc umožnil platbu v bitcoinech také e-shop Alza.cz. Podle informací vedoucího oddělení internetového marketingu byla bitcoinová platba dlouhodobým přáním zákazníků. Zákazníci při takovém nákupu mohou dokonce ušetřit – například zákazník, který nakoupil bitcoiny před několika měsíci, ušetří při současném kurzu zhruba třetinu ceny. V budoucnu plánuje Alza akceptaci dalších kryptoměn, jako je například litecoin nebo etherum.