Lucie Štěrbová /

Všechno, co potřebujete mít s sebou na výlet po Evropě, se snadno vejde do příručního zavazadla – malého kufru nebo batůžku. Není ale od věci sbalit si jen to, s čím vás pustí do letadla. Pokud vyrážíte za poznáním nalehko a levně s nízkonákladovými aerolinkami, máme pro vás pár rad od protřelých světoběžníků.

Jak velký kufr si můžu vzít do letadla?

Každá nízkonákladovka má na příruční zavazadla trochu jiný metr. Proto se vyplatí splňovat i ta nejpřísnější pravidla, která má irský Ryanair. Váš kufr, sportovní taška, kabelka nebo batůžek se musí vejít do rozměrů 55 x 40 x 20 cm a nesmí překročit hmotnost 10 kg. Jakmile budete přes, riskujete, že budete muset spoléhat na shovívavost letištního personálu. Anebo si připlatíte.

Donedávna, co se velikosti příručních zavazadel týká, nejpřísnější aerolinky Wizz Air, 29. října 2017 svou politiku změkčily. Do letadla si můžete zdarma vzít kufr o rozměrech 55 x 40 x 20 cm a malou kabelku k tomu. Cestování s malým zavazadlem je výrazně levnější – pokud tedy nepřekročíte povolené rozměry. (Nejen) Evropu tak můžete procestovat za několik málo tisíc.

Můžu mít ke kufru ještě kabelku?

V drtivé většině případů to je bez problémů, i když například již zmíněný Ryanair stanovuje její maximální rozměry na 35 x 20 x 20 cm. Raději si proto ověřte, zda se vám kabelka do kufru ještě vejde. Při dodržování pravidel totiž umějí být některé aerolinky až přehnaně striktní a na to, že někdo přivře oko, se nedá spoléhat.

Co vám u letištní kontroly projde, a co už nikoli

S tímhle vás do letadla pustí… … a stímhle ne!
Jednorázové holítko Břitva
Nůžtičky na nehty Kapesní nožík a nůžky na papír
Deštník bez špičky Deštník se špičkou
Bowlingová koule Skateboard
Cigarety a e-cigarety (v letadle se nesmí kouřit) Marihuana a jiné ilegální drogy
Zapalovač (1ks) Náplň do zapalovače

 

Jak je to s kosmetikou?

Šampon, deodorant, krém a odličovač přes bezpečnostní kontrolu projdou. Musíte ale splňovat dvě pravidla

• Ani jedna lahvička s tekutinou nesmí překročit objem 100 ml, což třeba deodoranty nebo šampony často nesplňují. Doporučujeme koupit si předem menší cestovní balení, které bývá k sehnání v každé normální drogerii.

• Všechny tekutiny je potřeba mít uložené v uzavíratelném plastovém sáčku. Nemáte? Nevadí. Bývají zdarma k dispozici u vchodu k bezpečnostní kontrole.

Platí omezení 100 ml i pro jídlo a pití?

Ano, pokud na to zapomenete, ostraha vám nakáže láhev vyhodit. Vodu, plechovku piva nebo i něco ostřejšího si ale můžete koupit v Duty Free, bezcelní zóně za bezpečnostní kontrolou. A pokud se vám nechce utrácet, máme pro vás bezva fintu. Projděte přes kontrolu s prázdnou lahví a natočte si z umyvadla kohoutkovou.

Jablko, tyčinku, bagetu nebo jinou svačinku si do letadla klidně vezměte. Nezapomeňte, že nízkonákladové společnosti vás na palubě nepohostí. A když ano, tak si za to samozřejmě výrazně připlatíte.

Co si s sebou určitě vzít nesmím?

• Zbraně – střelné zbraně, nože (ani oblíbenou kapesní rybičku), meče, zbraně pro bojová umění
• Ostré předměty – žiletky, jehlice na pletení, holicí břitvy, jehly a stříkačky, vývrtku na víno, kovový pilníček na nehty
• Sportovní a táborové vybavení – plynový vařič, pevný podpalovač, tenisovou raketu (!!), brusle, házecí šipky

Pokud se vám zželí někoho, kdo se se zavazadlem nevejde do povolených rozměrů, a vezmete si k sobě část jeho bagáže, jste za ni zodpovědní… a to i v případě, že by v ní při namátkové kontrole našli například omamné látky…

Pozor na powerbanky

V poslední době tak populární externí zdroje pro mobily a další elektroniku můžou u letištní kontroly způsobit trable. Na palubu vás pustí pouze s powerbankou o kapacitě menší než 10000 mAh. Navíc na ní musí být štítek s informacemi. Nesplňuje-li pravidla, končí v černé díře, respektive v rukou kontrolorů.