Jana Pácalová /

Nastupuje vaše dítě v září do školy a bude to pro něj premiéra? Pak vás čeká velmi důležité období, které vám pomůže několika radami zvládnout dlouholetá pedagožka a hlavní metodička naší vzdělávací společnosti Tutor Jana Pácalová. 

Dá vám tipy, jak dítě na nástup do první třídy připravit a jak s ním pak pracovat v adaptačním období prvního půl roku.

Nemá smysl strašení ani přílišná úzkostlivost

Jako rodiče si musíme uvědomit, že dítě čeká řada změn psychických, sociálních i fyzických. Zvládne je lépe, pokud jej nebudeme stresovat výhrůžkami typu: „Ve škole ti ukážou, tam tě srovnají, tam si tohle nedovolíš.“ Neblahým opačným extrémem pak je pozice některých úzkostných maminek, které každou chvíli dítěti nervózně říkají: „Ono už ti to brzy začne, viď. Neboj, nějak to společně zvládneme.“ Školu neprezentujte jako negativní místo a zdroj stresu, ale ani ji nelakujte narůžovo.

Dítě motivujte, ať se má na co těšit

Před nástupem do školy a v prvním adaptačním období dítěti vyprávějte, co všechno se ve škole může dozvědět a s čím vším mu škola může pomoci. Třeba když se dítě ptá na výletě na druh nějakého stromu, květiny nebo třeba na rychlost letadla na obloze, můžete odpověď propojit s tím, že i takové věci se ve škole naučí.

Nesrovnávejte s jinými dětmi

Na rozdíl od školky se děti ve škole setkají se známkováním či budou jiným způsobem za své výkony hodnoceny. Najednou tak bude mnohem jednodušší děti a jejich úspěchy navzájem porovnávat. Nedělejte to ale před svým dítětem. Rodiče často mají přehnaná očekávání. Je nutné si uvědomit, že vašim dětem nemůže jít všechno, každé dítě vyniká v něčem jiném. Rodič by v tomto měl stát nohama na zemi a vnímat reálné možnosti svých dětí.

Jak vybrat aktovku a pomůcky

Dítě určitě vezměte k nákupu aktovky i pomůcek s sebou, ať se od počátku na všem podílí, má ve výběru slovo, a postupně si tak mimo jiné uvědomuje své nové povinnosti. Dítě bude u aktovky zajímat hlavně barva a přítomnost oblíbené pohádkové postavičky. Vyhovte mu, ale zároveň dbejte na zdravotní nezávadnost, přiměřenou velikost, silnější popruhy a dostatečné vnitřní členění aktovky.

Den D: udělejte z něj pro dítě speciální událost

První školní den je jeden z nejzásadnějších okamžiků v dosavadním životě dítěte. Tak byste k němu měli přistoupit i vy jako rodiče. Připravte mu hezký den, na který bude ráno vzpomínat. Udělejte si čas, vezměte si volno z práce. Vše foťte nebo natáčejte. Kupte dítěti hračku za to, jak vše zvládlo. Vezměte ho následně do cukrárny nebo na oběd, přizvěte případně i další pro dítě důležité členy rodiny.