Jana Pácalová /

Nastupuje vaše dítě v září z deváté třídy na střední školu? Je to stejně důležitý krok, jako když kdysi šlo do první třídy, a i rodiče by k tomu měli přistupovat stejně zodpovědně. 

Ke zvládnutí tohoto období vám pomůže několik rad a tipů dlouholeté pedagožky a hlavní metodičky naší vzdělávací společnosti Tutor Jany Pácalové.

Nejsložitější období pro rodiče

Je nutné zdůraznit, že náročný nástup na novou školu se pro patnáctiletého teenagera odehrává v období jeho citlivé psychiky a emocionálních nejistot. Berte to v úvahu a zkuste s vašimi dětmi vše co nejdiplomatičtěji probrat a maximálně jim naslouchat.

Problém se svěřováním

V tomto věku se mladí lidé navíc velmi neradi svěřují rodičům, takže ti se mohou až jako poslední dozvědět, že jejich děti čelí v nové škole vážným problémům. Opět pomůže diplomacie a takt, netlačte na pilu, ani hned nevyjadřujte silné názory, neodsuzujte. Vnímejte také různé varující signály (dítě přestává komunikovat s kamarády, nechce být doma nebo naopak z domu nevychází atd.).

Důležitost sociálních vazeb

V tomto věku jsou pro mladého člověka nejdůležitější sociální vazby s kamarády. Z tohoto pohledu hodnotí i nástup na novou střední školu. Jedna z klíčových věcí pro něj bude, jaký se tam utvoří kolektiv a jak do něj zapadne. A to zvláště v dnešním období sociálních sítí, kde všechno musí být dokonalé a kde se každý prezentuje jako úspěšný a oblíbený. Problémy s prospěchem jsou pro dítě až na dalším místě. I to berte při dialogu se svými dětmi v úvahu.

Nebraňte se odborné střední škole

Pokud se v prvním roce ukáže, že se vaše dítě na gymnáziu či jiné střední škole trápí, nebraňte se případnému přestupu na odbornou střední školu, pokud o to váš potomek stojí. Nakonec na vysokou se dá jít z jakékoliv střední školy s maturitou.

Někdy jsou zapotřebí i sankce

Pokud vaše dítě jeho parta například tlačí k tomu, že čtyřky na vysvědčení stačí, a vy víte, že by mělo na víc, nebraňte se různým sankcím či motivačním opatřením. Pokud například dítě stojí o nový drahý mobil či herní konzoli, bude se muset ve škole více snažit. Pokud miluje počítačové hry a tráví u nich spoustu času, stanovte pevná pravidla, za jakých podmínek a jak často se bude moci svému koníčku věnovat.