Monika Trojanová /

Sedíte nad učebnicí a do hlavy vám prostě nic neleze? Nejspíš potřebujete jiný způsob, jak se učit. A taky se nebičovat, když dostanete další čtyřku z písemky. Špatné známky berte jako jasnou zpětnou vazbu, že máte současný styl učení vyměnit za jiný.

Důvodů, proč se vám špatně učí, může být více. Zameškali jste několik hodin a teď kvůli tomu nechápete novou látku. Neustále vás něco ruší. Děláte stále stejné chyby. Angličtina vás prostě nebaví a váš učitel vás rozčiluje… To opravdu není motivace, díky které byste s chutí otevírali učebnici.

 

Odolejte pokušení se na předmět nebo látku úplně vykašlat – to by se vám mohlo u maturity pořádně vymstít. Raději se zamyslete, jak podpořit své studijní úsilí, aby celé dny učení nepřišly na zmar. Čím dřív se do změny učení pustíte, tím více nervů si ušetříte.

 

Zkuste individuál nebo skupinové lekce

 

Někdo například potřebuje individuální doučování, které běží v tom správném tempu. Najděte si empatického (a sympatického) doučujícího, který si s vámi sedne aspoň na dvě hodiny týdně a najde způsob, jak vám látku vysvětlit. Po pár týdnech poznáte výrazný rozdíl a možná se už projeví i na vašich známkách.

 

Nebo zkuste on-line kurzy, které vysvětlují látku bez odborných výrazů a velmi lidsky. Pro lepší pochopení si je můžete kdykoliv přehrát znovu. Na YouTube najdete spoustu materiálů, my doporučujeme světově oblíbenou Khan Akademie – některá témata má i v češtině.

 

A že v předmětu plave víc spolužáků? Domluvte se na pravidelném společném učení s někým, komu předmět jde a má trpělivost. Společné odpoledne vám uteče jako nic a naučíte se mnohem víc, než kdybyste trávili dny sami v pokoji.

 

Nasávejte znalosti nenápadně

 

Učit neznamená jen sedět nad učebnicí. Vzdělávejte se při tom, co vás baví. Pokud vám třeba dělá problém angličtina, najděte si zajímavý článek o vašem koníčku v tomto jazyce. Na internetu najdete spoustu textů o jízdě na koni, horolezectví nebo vaření. Překlad jednoho článku vám zabere pár minut, třeba když jedete do školy v autobuse. Jen tímhle trikem se vám brzy zlepší slovní zásoba i znalost gramatiky.

 

Vyzkoušejte si také různé vědomostní kvízy, třeba v hospodě nebo při deskových hrách. Nenápadně do sebe dostanete informace, které byste se učili jen stěží.

 

Chyby jsou v pořádku!

Už jste někdy někoho slyšeli říct „Připravil jsem se na maturitu až moc dobře“? Určitě ne, vždyť všichni jsou nervózní a dělají chyby. Stejně jako vy. Zkuste své nedostatky přijmout jako nejlepší způsob, jak se věci naučit a zapamatovat si je. Například si pečlivě projděte opravené písemky – leckdy se tím látku doučíte a pochopíte ji.

 

Své případné kiksy nesvalujte na smůlu nebo na nespravedlivé učitele. Neúspěchy přijměte jako zpětnou vazbu, na čem zapracovat, nikoliv jako útok na vaši osobu. Chce to jen dávku sebereflexe.