Lucie Štěrbová /

Přijímačky na vysněnou vysokou neklaply? Pak věřte, že to není konec plánů a ambicí, ale dost možná začátek – roku, který můžete smysluplně a efektivně využít. Kvalitní pomaturitní studium je nejefektivnějším způsobem, jak naložit s rokem volna. Tedy “volna” – třeba takový pomaturitní jazykový kurz počítá se 4 výukovými hodinami každý pracovní den. A to by v tom byl čert, abyste nakonec nezvládli třeba některou z jazykových Cambridge zkoušek.  

Zájem o studium na vysoké škole roste. U humanitních a společenských oborů narostl počet zájemců o studium od roku 2001 o 119 %. A třeba na lékařské fakulty se hlásí o 100 % zájemců víc. Logicky tedy roste konkurence a klesá šance na přijetí.

I tak se v Česku dostane na vysokou školu 8 z 10 zájemců. Nutno ale podotknout, že se spousta studentů nedostane na vysněnou školu, ale jen na “záchranný” obor, který je třeba ani nebaví. A za rok to zkoušejí znovu…Často otrávení a rozčarovaní z ročního studia, které jim nedalo vůbec nic, snad jen jistotu statusu studenta.

Existuje lepší alternativa? Existuje! Strávit “volný” rok pomaturitním studiem. Ať už studiem jazyků, nebo intenzívní přípravou na vysněný obor.

Pomaturitní jazykové kurzy: Status studenta vám zůstává

Věděli jste, že podle zákona spadá pomaturitní studium jazyků do stejné kategorie jako studium na střední škole? Jen ta časová dotace na výuku jazyků se rapidně liší. Zatímco na střední je to 12 vyučovacích hodin pro “první” cizí jazyk měsíčně, v rámci pomaturitního jazyka je to podstatně víc. Třeba u Tutoru je to 20 vyučovacích hodin TÝDNĚ. Každý pracovní den 4 vyučovací hodiny.


Jako student vysoké školy máte kartu ISIC, která vás opravňuje využívat výhody téměř po celém světě. U nás v Tutoru ji jako student budete mít také.


Jak je to se statusem studenta?

Studentem přestáváte být v den, který následuje po úspěšném zvládnutí závěrečné zkoušky (tedy maturity). Pokud se přihlásíte na jednoleté pomaturitní studium jazyků, a to do konce kalendářního roku po první vykonané maturitě a na školu, která má akreditaci ministerstva školství, budete studentem i během pomaturitního studia.

 Za rok budete perfektně připravení ke složení některé z mezinárodních jazykových zkoušek Cambridge, na přijímačky na zahraniční univerzitu nebo třeba na pohovor do zaměstnání, o které opravdu hodně stojíte.

Kromě toho nepřijdete o status studenta. A tedy o výhody, které se s tím pojí. V první řadě za vás stát bude dál platit zdravotní pojištění, máte nárok na slevy v dopravě (které budou od září 2018 ještě výraznější ať už v dálkových spojích, nebo třeba v pražské MHD), zvýhodněné vstupné (nejen) do historických objektů, muzeí a galerií, ale i na daňové zvýhodnění (což se hodí, pokud si najdete brigádu). Současně může slevu na dani uplatnit i jeden z vašich rodičů (pokud tedy žijete ve společné domácnosti).

Intenzivní pomaturitní příprava: Aby to příští rok vyšlo!

Nicméně studium jazyků není jedinou možností, kterou máte. Tutor nabízí i intenzívní pomaturitní přípravu na nejžádanější (a nejvíce konkurenční) obory, lékařské fakulty, psychologii, právo. Intenzitu si můžete zvolit – na výběr máte z 200 nebo 400 lekcí. V tomto případě sice přijdete o status studenta, na druhou stranu ale neexistuje efektivnější a lépe zacílená příprava na přijímačky.

Studujte obojí – jazyky i obor, který vás zajímá

Láká vás zlepšit se v angličtině, ale zároveň se chcete připravit na přijímačky? Bez problému! Tutor nabízí i kombinované výhodné balíčky:

  • 680 lekcí jazyka a k tomu 400 lekcí přípravy na VŠ
  • 680 lekcí jazyka a k tomu 200 lekcí přípravy na VŠ

 


Některé vysoké školy nabízejí pro neúspěšné uchazeče i takzvané nulté ročníky. Nicméně ty vás nepřipraví na specifika přijímacích zkoušek.


Rok se budete věnovat tomu, co vás baví a co vás zajímá. Díky garantovi budete mít ty nejaktuálnější a nejpřesnější informace o podobě přijímaček. Mnohokrát si vyzkoušíte testování nanečisto. K dispozici budete mít výukové materiály, pracovní sešity i testy. Látku se nebudete jen biflovat, ale lektor udělá maximum pro to, abyste ji pochopili v souvislostech.

Úspěšnost přijetí našich studentů je až 87 %. A těm, kteří se na vysokou i přes intenzívní přípravu nedostanou, vracíme polovinu školného.      

Tak co? Prožijete rok po maturitě přešlapováním na úřadu práce, nebo pro svou budoucnost uděláte maximum, které se udělat dá? Díky možnosti rozložení do několika splátek si navíc na pomaturitní studium můžete vydělat i na brigádách.