Jana Pácalová /

Akademická ředitelka společnosti Tutor Jana Pácalová k tématu učitelských platů:

„Průměrná hrubá měsíční mzda v Praze dnes činí 42 297 Kč. Moje kamarádka, která učí 25 let v Praze na základní škole, dosahuje maximálního tabulkového platu, tj. 37 330 Kč měsíčně. Přes proklamované navyšování platů tedy musíme konstatovat, že tak klíčová profese jako učitel nedosahuje minimálně v Praze ani zdaleka průměrné mzdy. A to podle mě není v pořádku.

Další navýšení platů má proběhnout od ledna. V přímém přenosu jsme nyní mohli sledovat spory školských odborů, ředitelů a ministerstva, zda se všem přidá o 2 700 Kč, nebo platy vyrostou procentuálně. Odbory chtěly růst o deset procent, ministru Plagovi se to zdálo příliš. Ať už je současná podoba navýšení, kterou nakonec oznámila vláda, konečná, nebo nikoliv, moje kamarádka (a nejen ona) stále nebude ani na té kýžené průměrné mzdě. A možná tedy půjde stávkovat, byť to není žádná rozená odborářka.

Ministr Plaga dále navrhl, aby se čtvrtina peněz určených na navýšení platů využila na odměny. Na první pohled to zní krásně – ředitelé peníze rozdělí těm nejschopnějším a nejaktivnějším učitelům, kteří pro žáky dělají něco navíc… A víte, jaká je realita „v terénu“? Ředitelé často nemohou peníze určené na odměny použít tímto způsobem, byť by i stokrát chtěli. Místo toho je musejí poslat na platy asistentů vyžadovaných inkluzí, kterých je ve školách stále více a brzy budou snad už v každé třídě.

Tak držme učitelům palce, ať se za svoji náročnou práci dočkají skutečně důstojných platů co nejdříve.“