Lucie Štěrbová /

Během prázdnin prý student zapomene zhruba třetinu toho, co se horko těžko učil ve školním roce. Pokud vás už po prázdninách čeká maturitní ročník a příprava na přijímačky, nic moc představa, co říkáte? Skoro to až svádí k tomu zasednout k učení i o prázdninách. Ale zase prrr… Všeho moc škodí. A platí to (naštěstí) i pro prázdninové učení.

Strávit léto nad učením? Jasně, až se učitel v září zeptá, co jste dělali v létě, vy můžete zazářit, ale… vaše hlava si tuhle letní „nalejvárnu“ bude pamatovat. A vám ještě na podzim dojdou síly. Zatímco spolužáci budou otázku po otázce odkrajovat maturitní přípravu, vy se nad učením budete trápit. Motivace bude minimální, únava obrovská.

Logicky. Když si nedopřejete ani chvíli oddychu, tak kdy dobít baterky? Hm?

Léto přeje odpočinku, ne učení!

Proto si dejte o prázdninách oraz. A to i v případě, že vás v září čeká reparát. Minimálně červenec by měl být nedotknutelný. A pokud vám rodiče nevěří, vybídněte je ke googlení – na téhle taktice se shodují psychologové napříč generacemi.

 

Nejlepší způsob, jak nabít baterky a hlavu připravit na pozdně prázdninový, případně až poprázdninový nápor, je rozbít se startem prázdnin všechny školní stereotypy. Dopřejte si více spánku, školní povinnosti hoďte (alespoň na pár týdnů) za hlavu, a pokud hned zkraje prázdnin vyrážíte pryč, tím lépe. Lepší startovní pozici pro restart si nemůžete přát.


Kdo si nedá prázdninový oraz, může mít na podzim větší problém se zapamatováním látky než spolužáci, kteří se poctivě „flákali“.


Biflování a klasickému učení jsme zkrátka v létě vystavili stopku, ale… Dva měsíce prázdnin jsou ideální pro učení se toho, co vás baví (ať už je to programování, háčkování nebo španělština) a na co během školního roku není čas, a také pro učení „jen tak mimochodem“.

Abychom byli konkrétní…

Dejte si seriálový maraton a zlepšete si angličtinu

Léto je ideální čas na zkouknutí té spousty seriálů, na které nebyl čas ve školním roce. Pusťte si je v původním znění a s anglickými titulky, s každým dalším dílem Stranger Things, GoT nebo BBT bude vaše angličtina lepší a lepší. A u ústní části maturity, jako když najdete.

Záměrně zmiňujeme seriály, nikoli filmy. Doporučují je i odborníci. Seriálový jazyk bývá jednodušší než ve filmech, jádro „seriálové“ slovní zásoby tvoří několik desítek slov a frází, které se často opakují, a obvykle jde také o angličtinu, které je blíž „každodennímu“ jazyku. Zkrátka značka „Ideál“.

V cizině mluvte, mluvte, mluvte…

Léto přeje výletům za hranice, a to nejen všedních dní, ale i naší republiky. Využijte rodinnou (nebo jakoukoli jinou) dovolenou pro to, abyste se procvičili v cizím jazyce. Neschovávejte se na pláži za knížku (i kdyby byla cizojazyčná), ale vyrazte do terénu a využijte na maximum možnost pobavit se s cizinci. Naposloucháte cizí přízvuky, otrkáte se, odbouráte strach mluvit.

Když si o prázdninách nedáte oraz, může se vás týkat syndrom vyhoření. A to není sexy diagnóza.

Mimochodem, měsíc strávený v cizině odpovídá (v přínosu pro váš cizojazyčný skill) přibližně jednomu roku studia ve škole (čti studia, co stojí na nuuudné a nezáživné gramaticko-překladové metodě). Takže intenzívně prožitých 14 dní u moře, v září jako když najdete.


Pokud vás čtení baví, super! Nic vám nebrání počíst si o prázdninách v povinné četbě.


Načtěte knížky ušima

Nemusíte být vášnivý čtenář, abyste měli na konci prázdnin přelouskanou většinu povinné četby (a pár dalších knížek k tomu). Vybavte se na polehávání na sluníčku, na pláži nebo u bazénu audioknížkou. Do sluchátek si můžete pustit klasiku, ale i nejnovější románové hity.

Pro klasiku si skočte do Čtenářského deníku Českého rozhlasu. Audioknížky jsou tu ke stažení zdarma, namluvené známými českými herci a navíc pokrývají drtivou většinu české klasické tvorby. Pro modernu zase zaskočte třeba na Audiotéku. Co se týká množství audioknížek, nemá tahle služba v Česku konkurenta. A poslechnout si některá díla je vážně zážitek. Nicméně tady počítejte s tím, že si za stažení mp3 zaplatíte.

Všeobecný rozhled zase rozšíříte tím, že mezi prázdninové aktivity zařadíte „publicistické“ okénko: U vody prolistujte společenské časopisy (Elle se nepočítá ?). A historický rozhled vám dá třeba pořad Slavné dny, který běžel na internetové televizi Stream. Plánujete-li věnovat se historii, pouštějte si ho třeba večer před spaním.

Mimochodem: Naučit se dá všechno! Ano, i všeobecný přehled k přijímačkám