Lucie Štěrbová /

Hlásíte se na podnikohospodářskou fakultu VŠE? Máme pro vás dvě zprávy. Nejdřív tu dobrou – každý rok se sem dostane víc než 500 studentů, což není málo. A teď tu špatnou. Podle loňských čísel máte teoreticky jen 43,6% šanci na úspěch. Tak si radši přečtěte, jak své vyhlídky vylepšit.

Zdaleka ne každý středoškolák je milovníkem ekonomie. Když se ale podíváme na počty vysokoškolských přihlášek, VŠE jako jedna z největších českých univerzit prostě táhne. Dostat se sem přitom není samozřejmost, i když se jí občas přezdívá „nejtěžší střední škola v Praze“.

Ze všech fakult se nejvíc studentů loni hlásilo na podnikohospodářskou s hlavním oborem Podniková ekonomika a management (kapacita 400 míst). Čeká vás tu sice pár těžkých předmětů – ekonomie, statistika, účetnictví. Ale zároveň budete mít čas věnovat se praxi, což váš budoucí zaměstnavatel ocení určitě víc než červený diplom.

Ale nepředbíhejme. Ze všeho nejdřív je potřeba udělat přijímačky. První velkou výhodu budete mít, pokud maturujete z cizího jazyka i z matematiky. Obojí se vám bude hodit, protože z těchto dvou předmětů se zkoušky skládají.
Nechcete na podnikohospodářskou, ale na národohospodářskou? Tak to se raději připravte na testy studijních předpokladů.

Matematika: Počítejte a počítejte pořád dokola

V prváku bude matematika jeden z těch náročnějších předmětů a ani přijímací test není úplná sranda. Standardně v něm je 15 příkladů – prvních 10 za 5 bodů, dalších 5 za 10 bodů. Čas je omezený a nesmíte použít kalkulačku. Naštěstí máte ale na výběr ze čtyř možností, kde je vždy jen jedna správná.

Co bude za příklady? Na VŠE si oblíbily nejrůznější rovnice: lineární, s absolutní hodnotou, kvadratické, s odmocninou, s parametrem, exponenciální, logaritmické, goniometrické… Naučte se také kombinační čísla a faktoriály, posloupnosti, komplexní čísla, kombinatoriku, analytickou geometrii, funkce a binomický rozvoj.

Jak to zvládnout? Stáhněte si vzorový test, zkuste si ho vyplnit a hned budete vědět, na čem pracovat. Další spoustu příkladů najdete v knížce Matematika k přijímacím zkouškám na Vysokou školu ekonomickou od Jindřicha Klůfy. A jestli máte pocit, že to nezvládnete sami, přihlaste se na přípravný kurz přímo na VŠE.

Jazyk: Teď už to neokecáte, učte se gramatiku

V přijímačkách na VŠE nezáleží, jak dobře se domluvíte v cizí zemi. Mnohem důležitější je, abyste dokázali správně skloňovat, časovat, vybrat odpovídající předložku a rozeznat drobné rozdíly mezi slovy s podobným významem. Na ústní zkoušky, sloh nebo poslech prostě na mamutí VŠE není čas ani prostor. Což je, řekněme, nepříliš šťastný přístup, ale nic s ním nenaděláte.

Na vyplnění multiple choice testu s 50 otázkami máte hodinu. Kromě obvyklých gramatických zapeklitostí úrovně B1 až B2 se může objevit i nějaký ten chytáček. Proto se vyplatí nespěchat a každou větu si celou pozorně přečíst. Správná možnost se od té špatné může totiž lišit jen v nepatrných detailech.

Zkušební test z angličtiny, němčiny, francouzštiny, italštiny, španělštiny nebo ruštiny najdete na stránkách VŠE. Stejně tak přípravné kurzy, o které je ale velký zájem a bývají brzy vyprodané. Dobrou zprávou ale je, že se můžete svědomitě připravovat i v Tutoru – a to jak matematiku pro VŠE, tak angličtinu pro VŠE.

Alternativa bez matematiky se jmenuje Arts management

Chcete studovat na podnikovce, ale rovnice a zlomky nejsou váš kamarád? Pro takové jako vy vypisuje fakulta obor Arts Management, kde vás naučí mj. pořádat kulturní akce a starat se o památky. Stejně jako ostatní vás čeká jazykový test (pro všechny angličtina) a k tomu kombinace logiky a znalostí o kultuře.

Tak hodně štěstí a na podzim pozdravujte na Jižním Městě.