Lucie Štěrbová /

Češi na tom nejsou s cizími jazyky dobře. Přestože s angličtinou nebo němčinou začínáme už na základce, na dobrou úroveň se podle Eurostatu vyšvihne jen něco málo přes 20 % z nás. Ne snad, že bychom nerozuměli. Problém je spíš otevřít pusu a začít mluvit. Co s tím?

Je pravda, že český vzdělávací systém s přeplněnými učebnami a nedostatkem kvalitních jazykových pedagogů málokoho naučí řečnit jako Winston Churchill. Gramatické testy a zkoušení před tabulí ze slovíček vás prostě nerozmluví. Teď, když to máte ve svých rukou a chcete se svojí angličtinou, němčinou, španělštinou nebo jiným jazykem něco dělat, tady je pár rad od zkušených lektorů:

Bez práce to nepůjde

Čekali jste jednoduchý, zázračný recept jako z teleshoppingu na hubnutí? Smůla. Naučit se mluvit cizí řečí je jiná disciplína než čtení a psaní. A je potřeba ji pilovat. Když si s někým zvládnete psát hodiny na Messengeru, světe div se, v živém rozhovoru vám to zase tolik nepomůže. Začít je přitom snadné a ani nepotřebujete živého parťáka.

Tři rady na úplný začátek:
1. Čtěte si nahlas – zapojíte tak více smyslů najednou
2. Učte se fráze z filmů a seriálů – inspirovat se můžete třeba ve „filmovém“ videu s naším lektorem Ryanem
3. Mluvte s imaginárními kamarády – i konverzace ve vlastní hlavě se počítá

Level 2: rozhovor mezi čtyřma očima

Pozor. Ve větší skupině lidí je konverzace rychlejší, méně přehledná, náročnější. Pro začátečníka hotové peklo. Když tedy nemáte s konverzací v cizím jazyce moc zkušeností, je nejlepší najít si jednoho partnera, se kterým si budete povídat pravidelně. Nejen, že máte jediný objekt a téma, na které se musíte soustředit, váš protějšek se zároveň snáze přizpůsobí vaší úrovni.

Jak takového parťáka na pokec najít?

Nejlepší je samozřejmě vyrazit do ciziny nebo alespoň oslovit zahraničního kamaráda. Nikoho takového nemáte? Nevadí, použijte internet. Oslovte někoho napřímo třeba přes Facebook v jazykově zaměřených skupinách nebo hledejte inzeráty na kanálech své univerzity. A existují i placené služby, třeba Italki.com, kde si na soukromou konverzaci můžete najmout vlastního lektora.

Osvědčená jistota: vyrazte do jazykovky

Jazyková škola sice stojí peníze, ale na vaše trápení s mluvením těžko hledat jednodušší recept. Místo lekcí pro začátečníky, falešné začátečníky nebo aspiranty na rodilé mluvčí se přihlaste rovnou do konverzačního kurzu. Nikdo vás nebude otravovat s předminulým časem průběhovým, naopak. Celou hodinu nezavřete pusu a lektor s vámi probere, na co se zaměřit.