Lucie Štěrbová /

Jak se po světě slaví svátek narození Ježíše Krista? S křesťanstvím, rozjímáním a rodinnou pohodou to často nemá nic společného. Naopak. Nad tím, co se děje na Štědrý den v cizině, zůstává rozum stát. A co my Češi, děláme na Vánoce taky něco divného? Samozřejmě, že ano. Víte, co to je?

Nechutný betlém v Katalánsku

Betlémy u nás máme taky, v Katalánsku ale vedle jesliček a nejrůznějších zvířátek nesmí chybět jedna speciální postavička. Caganer, rolník s červenou katalánskou čepičkou v podřepu se staženými kalhotami. Co provádí, je nasnadě.
V delikátní situaci, která se obyčejně provádí na záchodě, se v dnešní době ocitají i figurky slavných celebrit – frčí papež František, bývalý předseda katalánské vlády Carles Puigdemont nebo Donald Trump.

V Japonsku se chodí do KFC

Na japonských ostrovech vyznávají buddhismus a šintoismus, pohled na křesťanské Vánoce tak mají trochu zvláštní. To ale neznamená, že je neslaví. Naopak, Japonci Vánoce milují! Většinou si na štědrý večer naplánují romantické rande, které zakončí návštěvou KFC. Opravdu. Může za to úspěšná marketingová kampaň z roku 1974, kdy americký fastfood přesvědčil celou zemi vycházejícího slunce o tom, že na Vánoce prostě musíte vyrazit na smažené kuře.

Nedostali jste svetr ani ponožky? Na Islandu vás sežere kočka

Na Islandu je zima, takže budete moc rádi, že jste dostali pod stromeček nějaký ten pulóvr. Nejen proto, že byste jinak zmrzli. Mohla by si vás totiž dát k svačině kouzelná a strašidelná kočka Jólakötturinn. Ta se potlouká po celém ostrově a slídí po dětech, které byly natolik hloupé, že si místo nového kola nebo Pokémonů nepřály raději nějakého toho „měkáče“.

Ve Venezuele se jezdí na mši na bruslích

V Caracasu se o Vánocích na tradiční ranní mše trvající od 16. do 24. prosince nechodí pěšky ani nejezdí autobusem. Proč taky, když celé město vyráží vstříc kostelu na kolečkových bruslích! Kvůli bruslařům se dokonce ráno kvůli bezpečnosti zavírají ulice. Protože mše začíná už v osm ráno, lidé se navzájem budí zvonečky. Jakmile zazní ámen, vypijete si kafíčko a hurá do práce.

Češi se na Vánoce nekoupou

Pár dnů před Štědrým dnem ulice českých měst obsadí sádky s živými kapry, které pak prodejci zabíjejí a kuchají přímo na místě před zraky zákazníků. Cizincům se z toho zvedá žaludek, my ale často jdeme ještě dál. Živou rybu hodíme do síťovky a doma šup s ní do vany, aby si s ní děti mohly hrát. Velké finále pak přichází na Štědrý den, kdy je tatínkovi líto kapra picnout paličkou přes hlavu a musí zazvonit na otrlejšího souseda.

Bizarnost vánočních tradic ve světě je ve světle kapřího vyvražďování najednou relativní, co říkáte? ?