Lucie Štěrbová /

Chcete vědět, jak to ti premianti dělají, že mají hotovo už v předtermínech? A proč všichni ostatní usilovně „šprtají“ celé zkouškové a stejně prolezou jen s odřenýma ušima? Klíč je v efektivitě učení. Přečtěte si 9 tipů, díky kterým si látku nalijete do hlavy jako trychtýřem.  

Udělejte si pohodlí a chyťte svůj rytmus

Najděte si klidné místo

Může to být čítárna v knihovně nebo třeba azyl u rodičů. Prostě místo, kde vás nikdo a nic nemůže rušit. Ideálně pokud tam budete sami, nebo jen s někým, s kým se plánujete učit dohromady. Odpojte se od všech přístrojů a sociálních sítí a věnujte čas jen studiu.

My říkáme „Odpojte se“ – jiní naopak tvrdí, že je Facebook skvělý pomocník na učení. Mrkněte se, kdy může pomoct.

Ponořte se do toho

Máte během dne čas, kdy se nejraději učíte? Víte, jestli jste skřivan nebo sova? Paráda, není třeba měnit zaběhnuté pořádky. Pro ostatní, kteří nejsou zvyklí se učit pravidelně: většina lidí se toho podle výzkumů naučí nejvíc od 9 do 11 hodin. Tam si naplánujte tu nejtěžší látku. Odpoledne vám to bude nejvíc pálit před večeří, po osmé večer si dejte jen „opáčko“.

Dávejte si pohov

Sedět u učebnic od rána do večera je chyba. Učení namáhá hlavu a ta musí odpočívat. Jednou za hodinu se zvedněte ze židle a protáhněte se, udělejte si čaj, vyvenčete psa. Hodí se dát si pauzu po obědě, kdy tělo tráví a metabolismus zpomalí. S odpočinutým mozkem vám to pak do hlavy poleze rychleji.

Vhodné techniky

Nebuďte pasivní

Nejčastější, ale nejmíň efektivní způsob učení je otevřít skripta nebo výpisky stažené z internetu a začít si je číst hezky od začátku. S touto oblíbenou taktikou všechno hezky odsýpá, jenže… bohužel, prostým čtením a memorováním se nic moc nenaučíte. Buďte aktivní: čtěte si učivo nahlas, dělejte si vlastní výpisky a počítejte si příklady.

Netradičním, ale osvědčeným pomocníkem jsou i myšlenkové mapy. Zkuste je!

Testujte se

Máte k dispozici testy z minulých let a projíždíte správné odpovědi? Špatně. Radši nechte jen otázky, vyměřte si čas a napište si celý test nanečisto. Budete vědět, na čem jste, natrénujete si pracovat pod stresem, a hlavně: všechno se to mnohem snadněji zapamatujete.

Mějte plán

Když si učení rozdělíte na jednotlivé fáze a zaměříte se na to podstatné, ušetříte si spoustu času. Studenti, kteří nemají plán, mají tendenci si dokola opakovat základy, které už umějí. Nebo studují těžkou, ale okrajovou látku, za níž u testu naberou jen pár bodů navíc. Raději si stanovte priority a plňte je postupně od té nejdůležitější.

Tři zlozvyky věčných studentů

Spoléhání na výpisky

Zvlášť pak na ty z internetu, které mohou obsahovat nesmysly. Navíc vám budou chybět souvislosti.  A ty načerpáte jedině tím, že se sami budete snažit porozumět do hloubky tomu, co máte v sešitě jen nastíněné. Nikdy proto nepodceňujte skripta a doporučenou literaturu.

Probděné noci

Na první pohled je to skvělý nápad. Těsně před zkouškou máte 12 extra hodin na učení a svatý klid k tomu. Ve skutečnosti je to spíš akt zoufalství, který vám víc uškodí, než pomůže. Efektivita studia bude mizivá a litovat budete i celý následující den, kdy se budete cítit jako po kocovině.

Umělé stimulanty

Káva, energeťáky, černý čaj nebo čokoláda vám pomůžou jen na chvilku. Po krátké fázi, kdy se budete cítit plní energie, následuje mnohem delší útlum. Pokud jde o učení, spánek a odpočinek nic nenahradí. Když se budete snažit udržet oční víčka nahoře násilím, nenaučíte se nic a ještě vás bude bolet hlava.