Lucie Štěrbová /

Být produktivnějši. Mít víc času na koníčky. Naučit se říkat „ne“. Poznáváte se? Chytré knížky za vás důležitá rozhodnutí ani práci neudělají, ale můžou vás nasměrovat správným směrem. Vybrali jsme pro vás 5 publikací, které podle nás nenabízejí jen suchou a nepoužitelnou teorii, ale naopak poučky a rady, které snadno převedete do praxe. A klidně třeba hned.

Uvařte si dobrou kávu, rozsviťte lampu a začtěte se. Tyhle knížky totiž stojí za to!

Slajdologie – Nancy Duartová:
PowerPoint je dobrý sluha, ale zlý pán

Odrážky, předdefinované styly, čtení z jednotlivých „slajdů“ a především nuda a šeď. Taková je realita drtivé většiny prezentací. PowerPoint je synonymem pro zabijáka kreativity. A Slajdologie zase knížka, která má tohle spojení rozbít.

90 % informací, které se přenáší do mozku, je vizuálního charakteru. Proto prezentace postavené na obrázcích zvyšují zájem a lidé si z nich zapamatují 6x víc než z populárních „odrážek“. Obrázky také přenášejí emoce. A právě o pozitivní emoce při prezentacích hrajeme. Tahle knížka vás provede krok po kroku tvorbou perfektních „prezek“, které budou vaši posluchači hltat. A ano – jak se na knížku o prezentacích sluší – po vizuální stránce je perfektní.

Z podobného ranku:

• Přednášejte jako na TEDu
• Prezentace a zen

Zbraně vlivu – Robert B. Cialdini:
Naučte se říkat ne a nepodléhat „lákavým“ nabídkám

Kolikrát jste něco odkývali a pak byste si nejradši nafackovali? Mockrát, že? Knížka Zbraně vlivu vám na reálných příkladech z praxe ukáže nejoblíbenější fígle manipulátorů. Které, samozřejmě v omezené míře, můžete využít i ve svůj prospěch.
Dozvíte se, jak moc jsme imunní vůči „příkazům“ autorit (velmi málo), co vypovídá velikost našeho podpisu o našem sebevědomí (velmi mnoho), i to, zda při prodeji zboží nejdříve nabídnout to nejdražší, nebo nejlevnější. Knížka, ač poměrně obsáhlá, je napsaná velmi čtivě. Poprvé ji zhltnete jedním dechem za pár hodin a pak se k ní budete ještě mnohokrát vracet.

Z podobného ranku:

• Před-svědčování
• Nikdy nedělej kompromis

Umění zahálky – Ulrich Schnabel:
Proč je důležité občas vypnout

Taky máte občas výčitky, když si večer lehnete k „hloupoučké“ komedii, i když na vás v pracovně čeká spousta práce? Ulrich Schnabel vás přesvědčí, že je to tak správně a v pořádku. Vysvětlí, jak moc je důležitý odpočinek. A především, jak odpočívat správně.
Mimochodem, v knížce je zmíněný i princip tzv. „coffee naps“ – okamžiků, kdy si naprosto vyčerpaní dáte kávu na povzbuzení a hned se na 20 minut natáhnete. Vyčerpání zajistí okamžité usnutí, kofein se za 20 minut „vyplaví“ do žil a vy se probouzíte čerství. Tenhle „hack“ se logicky nedá aplikovat příliš často, ale ve chvílích nejtěžších občas pomůže.

Z podobného ranku:

• Sedmidenní víkend
• Digitální demence

Příručka skečnoutingu – Mike Rohde:
Čmáráním ke kreativním nápadům

Co je to skečnouting? Jednoduše řečeno: čmárání. Pokud je vám tahle definice málo, pak vězte, že jde o tvorbu poznámek pomocí textů, symbolů a obrázků. A co je nejlepší: Vůbec při tom nezáleží, jak talentovaný malíř jste.
Knížka, která je postavená více na obrázcích než na textech (jak jinak), vás nejdříve naučí, jak správně naslouchat – na přednáškách, poradách, při telefonátech. Následně se pustíte do samotné tvorby „skečnoutů“ – najdete si vlastní symboly, řád, barvy, významy…

Z podobného ranku:

• Myšlenkové mapy
• Kraď jako umělec

Mimochodem, sepsali jsme i podrobný článek o myšlenkových mapách: Myšlenkové mapy: Skvělý pomocník pro brainstorming, tvorbu poznámek i učení

Hluboká práce – Cal Newport:
Jak se nezbláznit z přemíry notifikací a vyrušení

Průměrný manažer je ze své práce vyrušený každé 4 minuty – kolegou, notifikací, e-mailem. Ponořit se naplno do tvůrčího procesu trvá deset až patnáct minut. Co z toho vyplývá? Že se do hluboké práce ponoříme opravdu jen výjimečně. Trpí tím kvalita naší práce, trpí tím naše psychika, trpí tím naše zdraví.
Aby bylo jasno: Tahle knížka není samospasitelný návod, jak se začít lépe soustředit. A ideálně hned teď. Určitě vám ale otevře oči – uvědomíte si, kolik zbytečných narušitelů si dobrovolně pouštíte k tělu. A pomůže vám s prvními krůčky, jak se „pomořit“ a nenechat se rušit. Co třeba e-maily kontrolovat jen dvakrát denně, hm?

Z podobného ranku:

• Myšlení, rychlé a pomalé
• Čtyřhodinový pracovní týden

Přečtěte si i 5 tipů, jak zvýšit svoji produktivitu.