Lucie Štěrbová /

Poslouchat, nebo neposlouchat? To je, oč během svaťáku nebo o zkouškovém běží. Někdo nedá na sluchátka a v nich dunící muziku dopustit, jiný se v přítomnosti dunících decibelů nenaučí ani ťuk. Má hudba vliv na schopnost učení? A jaký playlist před důležitou zkouškou nahodit na Spotify? Čtěte!

Poslechem Mozartovy hudby roste IQ! Alespoň to tedy tvrdí takzvaný Mozartův efekt. Kéž by to bylo tak jednoduché, říkáme my. Tohle tvrzení totiž vědci už několikrát vyvrátili. Jediným přínosem Mozartovy hudby podle nich je, že se nám na krátký okamžik (odborníci mluví o 10 až 15 minutách) zlepší prostorově-časové schopnosti.

Zkrátka: Poslechem Mozarta o přestávce před písemkou z matematiky chybu neuděláte. Jen budete nejspíš za exota .

Obecně je to ale s vlivem hudby na naši schopnost naučit se a zapamatovat si všelijaké. Zatímco někteří odborníci tvrdí, že hudba má jednoznačně pozitivní vliv, jiní kontrují tvrzením, že je hudba zabijákem koncentrace.

Hudbu při učení už jsme naťukli: Příliš hlasitá hudba patří mezi největší zabijáky efektivního učení. Společně s kafem nebo třeba lepkem

Obhajoba hudby při učení

Vezměte si jen samotná sluchátka. To je vynález. Stačí je nasadit a rázem… TICHO! Pokud se učíte v prostředí, kde není klídek, jsou sluchátka vlastně skvělá volba. A když si do nich pustíte reflexivní meditativní muziku, může to skvěle fungovat.


Muzika, ve které jsou obsažená slova, podle studií vadí, když máme číst, nebo psát. Naopak při řešení matematických úloh prý tolik nevadí.


Hudba před samotným učením zlepšuje (budoucí) pozornost, paměť i naše mentální schopnosti (vzpomeňte na zmíněného Mozarta). A v neposlední řadě odbourává úzkost a zmírňuje depky. Když jste před učením pozitivně naladění, má to pozitivní vliv na vaši paměť i studijní výkon.

Obžaloba hudby při učení

Pokud dáte „volume doprava“ (čti: přeženete to s hlasitostí) stane se jakákoli muzika požíračem vaší energie a pozornosti. A hudba rozhodně není dobrý nápad, pokud víte, že vám dělá problém multitasking (dělání více věcí najednou). Naopak – budete nekoncentrovaní, roztěkaní a stav flow, tedy okamžiku, kdy vás učení pohltí a vše půjde jako po drátkách, se nedostaví.

I tohle by se vám mohlo při učení hodit: Sova, nebo skřivan? Přizpůsobte styl učení svému biorytmu

Jak může vypadat studijní playlist?

Předně: Každý svého štěstí, respektive playlistu tvůrcem. To, co jednomu vyhovuje, druhému vypálí díru do hlavy. Nicméně existuje pár obecných rad a tipů, kterých je dobré se při sestavování studijního playlistu držet.

  • Tohle fakt ne!

Zapomeňte na extrémně hlasitou muziku. Ta vás akorát vyčerpá. Vhodná není ani muzika příliš rychlá. I ta z vás vysaje veškerou energii, která byla původně určená k učení. Zapomeňte také na muziku, ve které jsou slova. Ač budete mít pocit, že se plně soustředíte na učení, část vaší krátkodobé paměti si bude notovat společně s interpretem. A učení tak nebude produktivní.


Tisíc lidí, tisíc chutí. Tedy hudebních preferencí. To, co jednomu vyhovuje, druhý nesnáší. A stejné je to i se studijními playlisty.


  • To by šlo!

Dobrou volbou je filmová hudba. V instrumentální podobě. Před začátkem je jednoznačně dobrou volbou naladit si nějakou pozitivní muziku. Když se uvrhnete do deprese se soundtrackem k filmu Rekviem za sen, asi se to příliš pozitivně nedorazí ani na vaší chuti se učit.

  • Super volba!

Podle vědců je prý při učení vůbec nejlepší poslouchat klasickou hudbu. A ideálně pak hudbu barokní. Takže nalaďte Bacha nebo Vivaldiho . Zmiňovali jsme už i reflexivní meditativní muziku. U ní ale pozor na hlasitost a tempo. Příliš tichá a zároveň pomalá muzika vás může ukolébat až ke sladkému spánku. ZzzzZzzz

Mimochodem: Na YouTube, ale i na Spotify najdete už umíchané playlisty určené k učení. Zkuste, jestli vám některý z nich nesedne. A perlička, která by se vám mohla hodit při studiu jazyků: Ty se prý úplně nejlépe učí u muziky, ve které jsou výrazné basové linie. A vedle prý nešlápnete ani s rapovými beaty. Jen by měly být ideálně zase beze slov.

Pozor na ticho!

Někdo se obtížnou látku učí i tím, že si ty nejnáročnější pasáže zpívá. Konkrétní melodie usnadní zapamatování si. Nicméně pozor, pokud jste zvyklí učit se a látku si vybavovat při zvukové kulise. Ve zkušební místnosti bude ticho: A pro vás pak může být těžší si konkrétní látku znovu vybavit.