Monika Trojanová /

Všichni říkají, ať se hodně učíte… ve skutečnosti se potřebujete učit především efektivně. Tyto tipy vám pomohou začít s přípravou včas a po malých kouskách. Ať zvládnete maturitu ve větším klidu než vaši spolužáci. Jak na to?

Plánujte a učte se průběžně

Víme, že tuto radu slyšíte často… jenže se jí řídí málokdo a pak ve finiši panikaří. Proto raději zadržte a běžte na to s rozmyslem (místo zmateného přeskakování od jednoho tématu ke druhému, které vás jen zdržuje).

Sedněte si na půl hodiny a udělejte si plán – rozmyslete, co, kdy a v jakém pořadí potřebujete udělat. Povinnosti si pak rozdělte na malé části. Úkol na 20 minut zvládnete s větší energií než celou pětihodinovou nálož. S rozplánováním vám můžou aplikace, myšlenkové mapy nebo zkrátka tužka a papír.

Tip: Chyběli jste na nějaké téma ve škole? Obětujte pět minut a doplňte si ho hned. Ať si ho pak (jako naschvál) nevytáhnete u maturity.

Stanovte si priority

Tvrdí vám učitelé, že musíte mít jedničky ze všech předmětů? Nevěřte jim! Pokud vám nejde o průměr kvůli přijímačkám, můžete některé předměty trochu zanedbat. Prioritou by pro vás měly být předměty, ze kterých maturujete a nebo se vám hodí k přijímacím zkouškám. Na nich vždy pracujte přednostně, to ostatní není potřeba zvládnout dokonale, i když vám ve škole říkají opak.

Podporujte dlouhodobou paměť

Občas se zamyslete nad tím, co jste brali před dvěma měsíci, půl rokem nebo loni. Podpoříte tak dlouhodobou paměť a informace do sebe začnou lépe zapadat. Také se zkuste neučit jen kvůli testům a až na poslední chvíli. Sem tam pročtěte sešit jen tak, případně se naučte část dopředu. Znalosti se vám vybaví raz dva, nad testem i na potítku.

Shromažďujte materiály průběžně

Shánění materiálů vás může ve finiši připravit o cenné dny, proto to nenechávejte poslední chvíli. Proto schovávejte na jednom místě všechny své sešity. Elektronické výukové materiály si ukládejte a ideálně zálohujte, třeba na Google Drive. Přehledně si vše označujte štítkem, ať se před maturitou nezdržujete hledáním a tříděním dokumentů.

Tip pro budoucí maturanty: Využívejte zkušenosti a sesbírané materiály spolužáků z vyšších ročníků, případně se poptejte na Facebookových skupinách. Řada otázek koluje zpracovaná po Internetu, u nich jen dejte pozor na kvalitu.