Lucie Štěrbová /

Průměrný člověk následující text přečte za 225 sekund, vášnivému čtenáři zabere asi 150 sekund. Vyznavač rychločtení bude hlásit, že je na konci, už po 75 vteřinách. A v porovnání s vámi, obyčejným a při čtení „pomalým“ smrtelníkem text lépe pochopí a bude si z něj i víc pamatovat. „Prošel jsem kursem rychločtení a přečetl Vojnu a Mír za dvacet minut. Je to něco o Rusku.“ Tolik Woody Allen k téhle, pro mnohé, obskurní technice.

Většina specialistů na rychločtení by s ním ale nesouhlasila. Pokud se vám totiž povede zvládnout techniku rychločtení, dokážete se na texty lépe soustředit, a díky tomu je snáz a rychleji pochopíte a více si zapamatujete. A nad to, samozřejmě, už zmiňovanou Vojnu a mír přelouskáte v rekordním čase.

Průměrná rychlost čtení se pohybuje okolo 200 slov za minutu, bez tréninku se (třeba jako milovník čtení a večerů pod lampou) můžete dostat na hranici 300 slov. Průměrný rychločtenář ale přečte ještě o 200 až 300 slov více.

3 začátečnické rady od Tima Ferrisse

Jeden z mnoha návodů na rychločtení dává Tim Ferriss (to je ten týpek, který napsal Čtyřhodinový pracovní týden a dnes je z něj spokojený rentiér, který nepracuje už ani ty čtyři hodiny). Podle něj je možné začít s rychločtením ve 3 jednoduchých krocích a za 10 minut. Což je tak lákavý slib, že to alespoň musíte zkusit ?.

• Vezměte si na pomoc tužku. Případně použijte vlastní prst. A teď se snažte vámi vybraný text číst co nejrychleji a zároveň tužku použijte jako vodič, který se po řádku sune s vaším pohledem a nedovolí vám kmitat očima zpátky.
• Teď trochu zapracujte na periferním vidění. Při klasickém čtení obvykle pohledem fixujeme začátek i konec řádku. A periferní vidění tak „využíváme“ jen na studium bílých okrajů papíru. Upřímně, ty nejsou po obsahové stránce nic moc. Když se ale zaměříte na třetí slovo na začátku a třetí slovo od konce, periferním viděním obsáhnete i začátek a konec řádku.
• Chce to trochu cviku, ale po krátkém tréninku zkuste pohled zaměřit na slova, která jsou ještě blíž ke středu. Na minimum tak omezíte pohyb očí. Což je správně – protože lidský mozek dokáže číst jen v okamžiku, kdy se oči nehýbou.

Tak. Pokud vás po prvních 10 minutách nezačne bolet hlava (tak jako autorku textu), přečtěte tímhle způsobem několik stránek. A pak tuhle dovednost pilujte, pilujte, pilujte…
Koncentrace – rozpětí – fixace
Jste-li milovníkem sofistikovaných postupů a teorií a nikoli instantních návodů na úspěch, vězte, že rychločtení je de facto rozšiřování zrakového rozpětí a zlepšování koncentrace. A to se dá pilovat.

Právě maximální koncentrace na text je základ úspěchu. Při čtení, a to nejen rychločtení, je zásadní soustředit se jen na text a na nic jiného (vzpomeňte, kolikrát už jste se přistihli, že spíš než nad osudem hlavní hrdinky přemýšlíte naprosto přízemně nad tím, co si zítra dáte k obědu). V dnešní roztěkané době se vám schopnost soustředění bude hodit nejen při čtení.

V tréninku koncentrace pomůže třeba jóga (kde se soustředíte jen na dech), ale i jednoduché cvičení, při kterém se soustředíte na jediný předmět. A myšlenky od něj nenecháte utéct několik minut.

Navíc ještě předtím, než se vrhnete na věc (v tomto případě na knížku), je nezbytné se s knížkou předem seznámit. Postačí prý 10 minut, během kterých byste měli mrknout na její členění, názvy kapitol (pozor na spoilery), seznámit se s hlavními postavami, prostředím… U odborné literatury si pak dopředu připravit otázky, na které potřebujete odpověď.

A pak už je to jen o tréninku zrakového rozpětí. Což je vlastně to stejné, co popisuje Tim Ferriss. Snažte se na řádku fixovat ne pouze jedno, ale více slov naráz. A zároveň se snažte periferním viděním vnímat text v okolí. Usnadnit si to můžete tím, že budete sledovat horní polovinu slov – ta je pro nás čitelnější než spodní. Na začátku to bude boj. Pravidelný trénink (obecně se doporučuje čtvrthodinka denně) z vás ale udělá mistra.

Rady a tipy pro běžné smrtelníky

Rychlost čtení můžete o chlup zvýšit i pomocí následujících rad. Vojnu a mír sice nepřelouskáte za pár desítek minut, ale efektivnější budete.

• Buďte úsporní v pohybech. Hýbat by se měly jen vaše oči. Cokoli dalšího vás zpomalí. Typickým nešvarem je hýbání rty – text si „mrmláte“ pod vousy a tím se brzdíte.
• Čtení zpomalují jakékoli zvuky. Pokud máte nutkání si brumlat, opět se zpomalujete.
• Nečtete texty slovo po slově, ale snažte se číst ve větších celcích, větách. I to vám zrychlí. Byť ne na úroveň rychločtenáře.

Mimochodem, čtení nahlas se naopak doporučuje, když se chcete zbavit ostychu z mluvení v cizím jazyce na veřejnosti.