Lucie Štěrbová /

Učebnice, výpisky, stohy vytištěných papírů? Zapomeňte na to. V 21. století se na maturitu v pohodě naučíte na počítači, navíc zábavně a interaktivně. Přečtěte si, jak přepnout notebook nebo i mobil do studijního režimu.

Než začnete

Co udělá každý správný dřevorubec předtím, než vyrazí do lesa? Nabrousí si sekyru. Vezměte si z nich příklad a ze všeho nejdříve si přečtěte, jak se neučit, ale naučit. A taky to, jak se soustředit a neprokrastinovat. Přelouskáno? Výborně, jdeme se učit!

Uložte si do záložek…

Drtivou většinu informací, které o blížící se maturitě musíte vědět, najdete na stránkách Nová maturita, které má pod palcem přímo CERMAT. Doporučujeme projít si minulé testy, ale také katalogy požadavků. Co totiž nenajdete tam, to 100% nebude ani u maturity.

Už během středoškolského studia jste si možná chodili pro inspiraci na referáty na Seminárky.cz. Hodí se vám i teď – je tam totiž spousta vypracovaných maturitních otázek. Většina je zadarmo, ty kvalitní pak poznáte podle ikonky s palcem nahoru. Jen pozor na to, aby látka odpovídala výše zmíněnému katalogu požadavků.

Pokud nechcete maturitou končit a čekají vás na jaře i přijímačky na vysokou, vyzkoušejte také online kurzy Koorzy.cz pro budoucí magistry, inženýry a doktory. Zvládnete tak lépe obojí – jak zkoušku dospělosti, tak potom i přijímačky. Za necelých 500 Kč dostanete online učebnici i cvičné testy dostupné na počítači i mobilu.

Jazykovku máte v kapse

Nechce se vám docházet do jazykovky? Chyba, ale… pro tuhle chvíli nevadí, maturitní angličtina se dá naučit, aniž byste vstávali od počítače. E-learningová aplikace English Attack (zdarma pro všechny studenty Tutoru) s vámi kdykoli procvičí angličtinu pomocí videoukázek, vizuálního slovníku, her nebo komunikace na sociálních sítích. (A tu jazykovku ještě zvažte ?)

Nejen angličtinu, ale i ostatní jazyky procvičujte s mobilní aplikací Duolingo (spustíte ji i na počítači). Za základní verzi se neplatí a jedna lekce nezabere víc než pár minut. Místo sjíždění Facebooku a Instagramu si tak v autobuse prosvištíte slovíčka, běžně používané fráze i gramatiku. It pays off!

Nemůžete ale celý den jen studovat. I o svaťáku se musí aspoň chvíli odpočívat. A pokud rádi odpočíváte u videa, pusťte si něco, co vám k něčemu bude. Na Ted.com najdete přednášky v angličtině s titulky na jakékoli společenské téma, které vás zajímá. Nejen, že se naučíte anglicky, ještě navíc se „nachytříte“.

Umíte číst a psát?

Když neumíte česky, vystudujete leda tak Vysokou školu života. Rozhodně ale neodmaturujete, a už vůbec se nedostanete na opravdovou univerzitu. Takže, jestli taky občas váháte mezi měkkým a tvrdým i, na stránkách O češtině.cz si otestujte, jak na tom s gramatikou jste. A když prověrka nedopadne, nevadí. Všechny záludnosti jsou tu jednoduše vysvětlené.

Od čtenářských deníků na Seminárky.cz si dejte voraz pomocí opravdové literatury. Místo zírání do knížky nebo obrazovky si ale nasaďte sluchátka a pusťte si audioknihy zdarma ze Čtenářského deníku Českého rozhlasu. Stačí si jen vybrat Němcovou, Čapka, Jiráska, Haška nebo třeba Nerudu. A nezapomeňte se pak otestovat z literárních znalostí!

A nakonec tip pro ty, kdo se ze všeho nejvíc bojí slohovky. Ne každý se holt díky svému psaní dostane mezi smetánku z předchozího odstavce. Váš psaný projev se ale zaručeně zlepší, když si přečtete e-book 365 copytriků. Najdete v něm rady, jak psát poutavěji a úderněji. Tak, jak to umějí reklamní textaři.

Když víte, kde hledat a najít, máte napůl hotovo. Teď už se to jen naučit. A až to dáte, nezapomeňte spolužákům z nižšího ročníku tvrdit, že je to brnkačka a že jste se vůbec neučili. Tradice je tradice, ne?