Lucie Štěrbová /

Chcete se dostat na humanitní obor? Tak si kupte každé ráno cestou do školy noviny a přečtěte si je od domácí politiky až po sport. U přijímaček vás pak nezaskočí otázka, která země zrovna předsedá Evropské Unii, co je to gnozeologie a kolik olympijských medailí v Pchjongčchangu posbírala Martina Sáblíková.

Samozřejmě, tak jednoduché to není. Znalosti ze všech možných společenských oblastí včetně aktuálního světového dění byste ale jako budoucí vysokoškoláci určitě měli mít. Obzvlášť, když chcete na humanitní obor – marketing, pedagogiku, žurnalistiku, politologii, sociologii i třeba konzervatoř.


Příklady otázek z všeobecného přehledu

(Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity)

1. Na co klade důraz senzualizmus?
2. Kterou ideji považuje Platón za nejvyšší?
3. Kdo napsal knihu Demokracie dnes a zítra?
4. Ve kterém roce podala Česká republika přihlášku do EU?
5. Jak se odborně nazývá šikana na pracovišti?


Například na pražské FSV jsou tyto otázky namixované v jednom písemném testu s češtinou, jinde zase na všeobecný přehled přijde řeč při pohovoru. To si pak připadáte jako v AZ kvízu, jen místo encyklopedie psů soutěžíte o přijetí na univerzitu.

Jestli se hlásíte právě na žurnalistiku, přijímačkách na ni jsme věnovali speciální článek. Stejně tak o zkouškách na podnikovou fakultu VŠE.

No jo, ale co když vás až do teď politika, filozofie, kultura a sport vůbec nezajímaly, místo zpravodajských serverů sjíždíte Instagram a životní moudrost nehledáte u Platóna s Aristotelem, ale u Jirky Krále? Nebojte, všechno se dá dohnat.


Začněte číst seriózní noviny, nebo alespoň sledovat zpravodajské servery. Díky tomu získáte přehled o tom, co se ve světě aktuálně děje.


Tady je pár tipů:

 

1. Dávejte pozor na ZSV

Pro získání všeobecného přehledu se hodí znalosti snad ze všech předmětů, u „prvouky pro středoškoláky“ to ale platí dvojnásob. První znalosti z humanitních oborů totiž získáte právě tady. A protože na podrobnosti není čas, je to nalejvárna jen a jen toho nejdůležitějšího.

2. Sledujte seriózní zpravodajství

Doporučujeme celostátní deníky jako MF DNES nebo Hospodářské noviny, velké zpravodajské servery, v televizi pak Události na ČT1. Není to tak zábavné a dojemné jako reportáže komerčních stanic, výběr zpráv ale mnohem víc odpovídá tomu, co bude v testech.


Tip: Přehled o tématech, která „hýbou společností“, získáte ze společenských týdeníků – Reflex, TÉMA, Týden, Respekt nebo třeba Instinkt (řazeno podle nákladu v roce 2017).


3. Projděte si specializovanou knihu

Témata a otázky ze společenských věd, která se v přijímacích zkouškách často objevují, najdete přehledně shrnuté také v literatuře. Jednou z vhodných knih je Všeobecný přehled od Petra Koláře vydaný v roce 2007 nakladatelstvím Fragment.

4. Vytipujte si velká témata letošního roku

Dají se odhadnout dopředu, v testech typicky bývají otázky na aktuální volby v Česku, každé čtyři roky pak taky prezidentské v USA. Ve sportu sledujte olympijské hry, MS ve fotbale a v hokeji. Nezapomeňte také na různá výročí, například v roce 2018 slavíme 100 let od založení Československa.

5. Vyhledávejte novinky ze „svého“ oboru

Když se hlásíte na politologii, roste pravděpodobnost, že budete muset vyjmenovat premiéry okolních států. Jako budoucí žurnalista byste zase měli znát, jak se jmenuje česká soutěž o nejlepší novinářskou fotografii roku. A ideálně taky jméno letošního vítěze.
Dočetli jste článek až na konec a pořád nevíte, co je to ta gnozeologie? My jsme to taky nevěděli, a tak jsme se zeptali tety Wiki. Takže, je to filozofická disciplína, která zkoumá lidské poznání, jeho vznik, proces a předmět. Nemáte zač.