Lucie Štěrbová /

Představte si dva studenty na přednášce. Jeden si bude dělat klasické poznámky, ten druhý si bude čárat. Až se jich po týdnu zeptáte, o čem zmiňovaná přednáška byla, který si toho vybaví víc a do větších detailů? Tipujete „čmárala“? Máte pravdu. Zapojil totiž jak vizuální, tak verbální část mozku. 

Při skečnoutingu si poznámky nezapisujete slovně, ale při jejich tvorbě používáte obrázky, odrážky, jednoduché ikony, geometrické tvary, různé typy písma, linky, šipky, komiksové bubliny… zkrátka všechno, co si tak často a rádi bezduše čáráme po papírech, když nás přednáška nudí, nebo nám porada přijde k nesnesení dlouhá.

Displej nepřeje koncentraci, papír vás utaví

Skečnouty jsou vizuální poznámky. Neznamená to ale, že musíte být skvělý kreslíř. Výtvarný talent není třeba. Naopak nezbytné je vaše 100% zapojení.

Tak schválně: Když jste na přednášce, máte před sebou počítač a jen si děláte poznámky? Nebo stihnete vyřídit e-maily, odpovědět na Messengeru a okomentovat fotky přátel na Facebooku? Každá z těchto činností stojí díl vaší pozornosti. A z přednášky si kromě povrchních poznámek vlastně neodnesete nic.

Při psaní klasických poznámek, byť je budete psát na papír, se zase velmi rychle utavíte. Zapisujete si všechno, co stíháte. Bez ohledu na důležitost. A k takto psaným poznámkám se jen málokdy vrátíte.

Skečnouty jsou vlastně vizuální myšlenkové mapy. A o těch už jsme psali ? Myšlenkové mapy: Skvělý pomocník pro brainstorming, tvorbu poznámek i učení

Základem skečnoutingu není kreslení, ale naslouchání

Skečnouting je jiný. Jeho cílem není zaznamenat všechny informace, ale důležité informace. A toho dosáhnete jen tehdy, když budete přednášku na 100 % vnímat. Takže už žádné notifikace, fejsíčky, ani špitání si se sousedem. Ale maximální soustředění. Od začátku do konce.

Že to je nuda? Ani náhodou! Svůj mozek totiž naplno zaměstnáte jednak tím, že musí v toku řeči hledat důležité informace, druhak jejich rychlou, ale zároveň jednoznačnou vizualizací. Překreslit do srozumitelné podoby účetní uzávěrku za loňský rok? V případě klasických poznámek nuda, u skečnoutingu výzva.

Jeden z nejznámějších světových propagátorů skečnoutingu Mike Rohde navíc tvrdí, že jsme schopní všechno (opravdu všechno, i tu zpropadenou účetní uzávěrku) nakreslit jen pomocí pěti základních tvarů: linky, tečky, čtverce, trojúhelníku a kruhu.

5 knížek, co vás profesně nakopnou

Povolte stisk a nechte ruku po papíru klouzat

Už jsme říkali, že nemusíte být geniální kreslíř. Skečnouty navíc nejsou jen o obrázcích. Své místo v nich má i písmo. A vy jeho prostřednictvím dokonce můžete vyjádřit své emoce. Silné tahy a hravé tvary mohou značit radost, roztřesené linky zase strach, nebo nejistotu. Je na vás, jaké emoce do skečnouty promítnete.

Mike Rohde říká, že byste emoce do skečnouty určitě promítnout měli. Takže si ani na papíře nemusíte odpouštět ironickou poznámku. Dobrý řečníkův vtip zase můžete doprovodit hravým rámečkem, veselým smajlíkem i komiksovou bublinou s citoslovcem „Haha!“.

Při kreslení se snažte o výběr toho nejzásadnějšího, nikoli o úplnost. A nevěste hlavu, pokud při prvních přednáškách nebo poradách nebudete stíhat. Všechno je o cviku. A časem si dokonce můžete vytvořit i vlastní a snadno rozpoznatelný osobitý styl. Tak jako třeba Matthew Magain, který začínajícím skečnouterům radí trénovat na přednáškách z TEDU. Zvolíte-li ty anglicky prezentované, procvičíte ještě navíc angličtinu.

Mimochodem, právě na některých zahraničních konferencích už se objevují skečnouteři, kteří svoje „vizuální zápisky“ v reálném čase sdílejí rovnou na velké plátno. A na některých akcích dokonce na závěr účastníci nedostávají sborník se články, ale soubor se skečnoutami.
A tady jsou ještě 3×3 rady, jak se neučit, ale naučit

Když vám tenhle souhrn nestačí…

Ještě nedávno byla Příručka skečnoutingu k dispozici jen v angličtině. Teď tuhle krásnou „bibli skečnouterů“ pořídíte i česky. Autor? Kdo jiný než Mike Rohde. Z podobného ranku jsou i Nápady na ubrousku od Dana Roama. Asi největší komunitu skečnouťáků najdete v téhle skupině na Flickru. A velkou inspirací už jsou jen samotné výsledky hledání na Google. Stačí zadat „sketchnotes“.

Mnohem důležitější než teorie je u skečnoutingu praxe. Tak fixu do ruky a pusťte se do skečnoutování hned na příští přednášce nebo poradě!

zdroj obrázků: https://www.flickr.com/photos/frauleinschiller/with/16772961631/